2018

Food Friction: wetenschap, design en kunst exploreren voedselvraagstukken

In 2018 maakte Katja Gruijters het programma voor de conferentie Food Friction, in opdracht van de ArtEZ Graduate School. Deze jaarlijkse bijeenkomst van de kunstacademie zoomt in op de relatie tussen kunst en onderzoek. Het onderwerp in 2018 was voeding en eetgedrag.

Mix 
Het programma bestond uit een interessante mix van wetenschappers, kunstenaars en ontwerpers die hun licht lieten schijnen op de vraag hoe we anders om kunnen gaan met ons voedsel. Louise Fresco sprak over de noodzaak om samen te werken aan oplossingen voor problemen als obesitas, ondervoeding en verstedelijking. Foodprofessionals uit alle disciplines presenteerden hun werk: Nishant Shah onderzoekt de fetishization van voedsel, wetenschapper Angelo Vermeulen liet zien hoe je in de ruimte kookt en planten teelt, kunstenaarsduo Steinbeisser doet aan ‘experimental gastronomy’ en onderzoekt het effect op eetgedrag van andersoortig bestek. Ook van de partij was meesterchef Angélique Schmeink, die ter plekke een schilderij maakte met de titel: ‘Hoe verleid je een wortel?’

Samenwerking
Katja Gruijters werkt bij de uitvoering van haar ideeën vaak samen met specialisten in een breed scala van disciplines: van topchefs en wetenschappers tot filmmakers en mensen uit het bedrijfsleven. Om kennis en bewustzijn voor een breed publiek toegankelijk te maken, deelt ze haar expertise d.m.v. educatie, workshops, lezingen en coaching in het bedrijfsleven. Food Friction is hier een goed voorbeeld van.

Naar boven