Over Katja

Meer dan tien jaar geleden zette Katja Gruijters ‘fooddesigner’ op haar visitekaartje. Gruijters was de eerste die het woord gebruikte, fooddesign is inmiddels uitgegroeid tot een industrie.

Katja Gruijters is food designer van het eerste uur. Al op de Design Academy was eten haar manier om beeldend te communiceren. Ruim twintig jaar later heeft ze tal van foodconcepten uitgewerkt. Haar grote inspiratiebron is de natuur. Begonnen in Amsterdam, heeft ze haar studio inmiddels verhuisd naar de groene zoom bij Arnhem: de Veluwe.

Visie

Het onderwerp eten is tegenwoordig complexe materie. Denk daarbij aan problemen als voedselverspilling, obesitas, klimaatverandering en het eventuele tekort aan eten in de toekomst. Katja Gruijters wil graag een positieve bijdrage leveren aan het herstellen van de balans in ons verstoorde voedsellandschap en onze verstoorde eetcultuur. Daarbij werkt ze aan het laten ontstaan van een andere kijk op eten: het begin van verandering. Haar kracht als ontwerper is het blootleggen van blinde vlekken in gedrags- en voedselpatronen, zodat er ruimte komt voor vernieuwing. Haar werkwijze is intuïtief, organisch, onderzoekend en verbindend. Bij de uitvoering van haar ideeën werkt ze samen met specialisten in een breed scala van disciplines: van topchefs en wetenschappers tot filmmakers en mensen uit het bedrijfsleven. Om kennis en bewustzijn voor een breed publiek toegankelijk te maken, deelt Katja Gruijters haar expertise d.m.v. educatie, workshops, lezingen en coaching in het bedrijfsleven.

Achtergrond

Eten is voor Katja Gruijters al 22 jaar dé manier om beeldend mee te communiceren. Ze studeerde in 1998 af aan de Design Academy in Eindhoven, met een project over vleesvervangers die niet op vlees lijken. Ze ontwikkelde een vijftal plantaardige concepten met een eigen identiteit en zette zichzelf daarmee op de kaart als fooddesigner met duurzaamheid als handelsmerk.In 2001 startte Katja haar eigen studio als fooddesigner in Amsterdam. Ze werkte tal van foodconcepten uit voor bedrijven in de voedselindustrie, retail en foodservice. Dankzij haar netwerk van creatieve experts realiseerde ze vele projecten, o.a. voor het Stedelijk Museum, Agrico, Albert Heijn en Deloitte. Ze gaf lezingen en workshops in binnen- en buitenland en is als gastdocent betrokken bij de Scuolo Politecnica di Design in Milaan. In 2014 verruilde Katja Gruijters haar studio in hartje Amsterdam voor een plek in de natuur, haar grote inspiratiebron. Haar nieuwe en ruime studio ligt verscholen in de Veluwezoom, waar volop ruimte en vrijheid is voor het maken van nieuwe plannen, en waar bovendien vele smakelijke ontdekkingen te doen zijn. Inmiddels kan Katja Gruijters zich al 22 jaar expert in haar vak noemen. Duurzaamheid, de kracht van ingrediënten en de schoonheid van de natuur hebben daarbij een steeds grotere rol in haar werk gekregen.

 

 

Naar boven