2019

Farm Food Family

In opdracht van Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek verdiepte Katja Gruijters zich in de historie van de streekproducten van de Achterhoek. Ze traceerde verschillende families van ingrediënten en gewassen, en elke familie koppelde ze op basis van historische, inhoudelijke of agro-technische gronden aan een van de deelnemende gemeenten. Zo ontstond een heuse Farm Food Family.

Deze Farm Food Family is in 2019/2020 op tour met workshops, langs de verschillende deelnemende gemeenten. Meer informatie vind je op www.farmfoodfamily.nl.

Op zondag 29 september vond de aftrap van Raken met Smaken plaats in het prachtige Ouhrlokaal op het DRU Industriepark in Ulft. Onder leiding van fooddesigner Katja Gruijters werd het concept Farm Food Family gelanceerd. Ruim 150 gasten bezochten het evenement. Een heel divers publiek: van boeren tot wethouders, van producenten tot families, jong en oud, lokaal en internationaal.

Negen bijzondere installaties symboliseerden de negen Achterhoekse Farm Food Families. Gasten proefden heerlijke hapjes, maar gingen ook zelf aan de slag: ze visten naar appels, maalden mosterd en graan, ze kraakten hazelnoten en sloegen natuurlijk het preihappen niet over.

Het verbindende thema is ‘familie’. Dat verwijst natuurlijk naar ‘naoberschap’: het charmante Achterhoekse systeem dat mensen nog altijd aanmoedigt om een beetje naar elkaar om te zien.

De Achterhoek beschikt over specifieke flora, fauna, landschappen, gewassen en producten en over gepassioneerde boeren, telers en producenten. Vooruitstrevende ontwikkelingen voor vraagstukken rond duurzaamheid, ketenvorming, circulariteit en verspilling zijn er in volle gang. Reden om iedereen bij de agro en food sector in deze regio te betrekken. Op een smaakvolle manier!

In het seizoen 2019/2020 gaat Farm Food Family op tour door de Achterhoek met een stop in elke gemeente. Zo krijgt iedereen de kans om de eigen gemeentelijke food-familie te verkennen. Door samen te plukken, te koken, te onderzoeken, te experimenteren of te eten. In een workshop of een proeverij op een bijzondere locatie: bij een bedrijf, in een schuur, op een akker of in een boomgaard.

Naar boven