2020

Faba Factory

Is het niet vreemd dat de Nederlandse veldboon wordt gebruikt als veevoer, terwijl hij rijk is aan eiwitten en daarmee een goede vervanger is voor vlees? Het platform Faba Factory, een initiatief van Katja Gruijters in samenwerking met bedrijf BOON, heeft als doel de veldboon toegankelijk te maken voor menselijke consumptie. De eerste producten worden binnenkort gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week 2020 in Eindhoven.

Minder vleesconsumptie
Met de Faba Factory beogen we de schakel vee uit de productiecirkel te halen en consumeren we de veldboon direct van het land. De veldboon is echter nog een vreemde snuiter op het Nederlandse bord. Reden voor Katja Gruijters en BOON om een inspirerend platform op te zetten waar wetenschap, creativiteit, landbouw en bedrijfsleven samenwerken aan nieuwe, smaakvolle producten. Omdat de veldboon nog geen referentie heeft, vergt dit veel onderzoek en creativiteit. De veldboon moet als het ware identiteit krijgen voor de Nederlandse consument, een identiteit die vorm krijgt door o.a. zijn herkomst te onderzoeken. Zo weten we inmiddels dat de tuinboon het groene, bittere jong is van de veldboon. Maar er valt meer te vertellen over deze nieuwkomer, het platform Faba Factory gaat hierbij van dienst zijn.

Producten
De Faba Factory bevindt zich nog in de conceptfase, maar heeft al wel concrete producten ontwikkeld. De Faba Tofu wordt gemaakt van veldbonen en heeft een speels veldbonenpatroon. Zelf tofu maken van veldbonen kan in de toekomst ook, met de Faba Tofu Kit. Voor de feestelijke opening van de Faba Factory ontwikkelden we Faba Bier, alleen te verkrijgen op de Dutch Design Week. Ook zitten er workshops tofu maken in de pijplijn.

Om de ontwikkeling van de Faba Factory kracht bij te zetten, zijn wij op zoek naar partners die zich willen verbinden aan dit innovatieve en duurzame traject. Interesse? Neem contact met ons op.

Over Katja en BOON
Katja Gruijters en BOON bonen werken  samen om de veldboon op het Nederlandse bord te krijgen. BOON is een duurzaam en innovatief bedrijf dat producten ontwikkelt op basis van natuurlijke eiwitten. Katja en BOON werden aan elkaar gekoppeld tijdens het FoodLab Pulses evenement op de Dutch Design Week in 2019, waar bedrijven en ontwerpers zichzelf presenteerden. De belangrijkste vraag tijdens dit evenement was: hoe maken we de teelt van plantaardige eiwitten aantrekkelijker voor Nederlandse boeren? Zowel BOON als Katja Gruijters zagen de relatief onbekende veldboon als toekomstige nieuwe speler in de markt van vleesvervangers. FoodLab Pulses is een project van ZLTO in samenwerking met platform Agri Meets Design, en wordt gesteund door Stichting DOEN, de provincies Noord-Brabant and Overijssel en The Protein Cluster. Lees meer  op www.zlto.nl.

Naar boven