2021

Kloosterlunch Sereniteit

 

 

In opdracht van Kloosterjaar Brabant ontwikkelde Katja Gruijters samen met diverse kloosters de kloosterlunch ‘Sereniteit’. In dit nieuw ontworpen ritueel komen smaak en beleving samen. Belangrijke elementen in het ritueel zijn reinigen, filteren, stilte

Eerste test
In Abij Koningshoeve vond de eerste test plaats. Aan een lange tafel genoten de broeders en zusters van een proeverij met hun eigen producten. Zij wasten hun handen met reinigende ingrediënten, filterden bockbierprei-bouillon en genoten van hartige groentespreads en zoete lekkernijen zoals marmelade, rozijnenbrood en honing van de imker-broeder. Ook de witte wijn van de zusters Catharinadal, warme druivensap en zelf gebrouwen biertjes van de trappisten en norbertijnen ontbraken niet. De proeverij werd in stilte afgesloten met een thee-ritueel en warme chocoladepap.

Stilte
Stilte is tegenwoordig kostbaar en zeldzaam. Binnen het kloosterleven is stilte een belangrijke, eeuwenoude waarde. Buiten het klooster zouden we meer ruimte kunnen maken voor stilte. In stilte zijn we ons meer bewust van onze zintuigen. Je eten smaakt, ruikt en klinkt anders in stilte.

Naar boven