2023

The Taste of Tomorrow

Ambassadeurs proeven Gelderse voedselinnovaties. 70 buitenlandse ambassadeurs die in Nederland gestationeerd zijn brachten een werkbezoek aan de Provincie Gelderland. Ze maakten kennis met nieuwe technieken en producten op het gebied van voedselinnovatie.

De dag begon in Wageningen, waar ze meer leerden over de laatste innovaties op het gebied van voedsel en landbouw. Daarna gingen de aanwezigen terug in de tijd, om in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem meer te weten komen over de Nederlandse voedsel- en landbouwtradities.

Het programma werd afgesloten met een walking dinner, The Taste of Tomorrow, met gerechten geïnspireerd door de verschillende Gelderse regio’s. Natuurlijk ontworpen door Katja Gruijters. Zij creëerde kunstige gerechten waarin voedsel, wetenschap, technologie, cultuur, natuur en design samenkwamen. Op het menu stonden onder andere falafel en humus van lupine, gefermenteerde voorjaarsgroenten, gerstsalade met een dressing van hop en mandarijn, en macarons en marshmallows van appel en kers. Hiermee vierde het menu de grote rijkdom van de provincie Gelderland op gebied van voedselproductie en -innovatie.

The Taste of Tomorrow staat voor herwaardering van het ambacht. En de toepassing van nieuwe ingrediënten, die aansluiten bij een duurzame, gezonde voedselproductie en -consumptie met wortels in oude culturen wereldwijd. Het is gebaseerd op essentiële waarden zoals gezond-heid, plantaardige gerechten, innovatieve ingrediënten (novel foods), conserverings-technieken, circulaire landbouw, lokale productie, samenwerking en de seizoenen.

Studio Katja Gruijters bedankt stagiairs Bregje van Tienen en Nora van Loon; Pleuni Timmermans; de proefkeuken, de bediening en de enthousiaste vrijwilligers van Provincie Gelderland; het Ministerie van Buitenlandse Zaken; en Gelders gedeputeerde Peter Drenth voor zijn betrokken toespraak.

Naar boven