19.12.23

Foodvalley: Shaping the future of food

Ieder jaar organiseert Foodvalley een Partner Event waarbij verbinding en interactie tussen de partners en Foodvalley NL centraal staat. Dit jaar vroeg Foodvalley aan Studio Katja Gruijters een tasting te ontwikkelen rond het thema Shaping the future of food.

Uitgangspunt van de tasting waren de 3 innovatiegebieden van Foodvalley NL: Circular Agrifood, Food & Health en Protein Transition. Voor de tasting werd een zevental partner-ingrediënten beschikbaar gesteld: kori-tofu, quinoa, sojayoghurt, lokale kikkererwten, fabakaas, chlorella en retourbrood. Dat riep de vraag op: hoe tover je 7 ingrediënten om tot drie kleine gerechtjes die het verhaal van Foodvalley vertellen?

7 ingrediënten, 3 gerechtjes

Een leuke uitdaging. Dat vergde ten eerste onderzoek en experiment. Om tot een menu te komen ontwikkelden we een concept waarbinnen de 7 ingrediënten werden verdeeld.

Voor de menuontwikkeling gingen we vervolgens samen met de chefs van Sample Kitchen aan de slag. Na een middag experimenteren kwamen we tot een mooi menu. We integreerden dit menu binnen het concept en kwamen tot een tasting met aandacht voor de visie van Foodvalley: Hoe smaakt en ziet ons voedsel er in de toekomst uit? Met andere woorden: Shaping the future of food together.

Het evenement

Vervolgens ontwikkelden we een ‘Journey map’ met uitleg, routekaart en menu om de gasten achtergrondinformatie te geven over de visie, het menu en de bijbehorende partner-ingrediënten. Zij werden ontvangen met een Transition Welcome.

Zij brachten gezamenlijk een toast uit met een autumn mocktail op basis van appel-cranberrysiroop met steranijs, kaneel, rozemarijn en bruisend water. Bij de mocktail serveerden we een bieten-hennephapje op basis van zout geroosterde biet met maggiplant, lokaal hennepzaad en azijn.

Upcycle Revolution

Na het plenaire programma werden de drie gerechtjes geserveerd in het duurzaam vormgegeven Foodvalley NL kantoor. Met centraal een enorme broodtafel, gebouwd van wel 450 retourbroden.

Deze hadden we in reuze-croutons gezaagd en afgebakken bij Bakkersgrondstof BV. Als statement dat het niet meer kan om dagverse broden uit supermarkten weg te gooien. En om te ondersteunen dat retourbroden door Bakkersgrondstof BV als nieuw ontwikkelde grondstoffen en producten worden ingezet.

De geüpcyclede producten werden op de broodtafel gepresenteerd als zuurdesem, granola, kvass, pellets voor kippen, en paneermeel. En de gasten konden genieten van een mini-kaasfondue gepresenteerd in een vers geüpcycled broodje waarin zij crudités konden dippen.

Seductive Health

Binnen Seductive Health werkten we met kori-tofu. Een bijzonder product; gezond en eiwitrijk met een verrassende textuur. De tofu werd afgemaakt met groen chlorellapoeder en geserveerd op geroosterde pompoenpuree met quinoa, afgetopt met radijs en gepofte quinoa. We ontwikkelden ook een paarse dashi van kombu, gember, prei en rode kool waarmee de gasten hun Seductive Health gerechtje konden personaliseren.

Protein Exploration

Voor Protein Exploration verzamelden we lokale bonen zodat de gasten de diversiteit van lokaal geteelde bonen konden ontdekken. Van vuurbonen en lupine tot aan het witte boontje.

In de spotlight: Nederlandse kikkererwten en sojabonen. Van de sojayoghurt maakten we een hangop met fenegriek, karwij en komijnzaadjes. Afgemaakt met gepofte aubergine en sishoblad en geserveerd op een kikkererwtwafeltje met nigellazaden.

Als geschenkje voor de 180 partnerrelaties van Foodvalley NL conserveerden we verse hortensia’s in pot, symbool voor een duurzame relatie.

Fotocredits: Foodvalley NL / Marnix Klooster FotoMX

Naar boven