23.06.25

Cooling down, klaar voor de start?

Elk jaar voert Studio Katja Gruijters een food forecasting-onderzoek uit. Zo blijven we pionieren binnen food (design) en scherpen we de koers aan. Ook willen we het bedrijfsleven inspireren met relevante inzichten. Food forecasting is geen hogere wiskunde, maar het ontwikkelen van een krachtige trendvisie kost tijd, en die nemen wij.

Klimaatverandering is van grote invloed op alle aspecten van ons leven. Wat eten en drinken we bijvoorbeeld tijdens klimaatextremen? Je hebt het de afgelopen tijd wel gemerkt: regelmatige hittegolven zijn het nieuwe normaal. En dan grijpen we vaak naar een koud drankje of ijsje om af te koelen. Maar is dat wel effectief?

Wat helpt écht bij een hittegolf? Welke ingrediënten hebben een positief effect voor jong en oud? En wat kunnen we leren van andere culturen? In veel Aziatische landen drinken mensen lauw water of thee om het temperatuurverschil met het lichaam klein te houden. Pittig eten, gember of knoflook kunnen de transpiratie stimuleren en ons helpen af te koelen – een soort natuurlijke airconditioning!

 

 

Slim eten en drinken bij hitte

Wat we eten en drinken heeft direct invloed op hoe ons lichaam omgaat met warmte. Op hete dagen helpt voeding ons niet alleen hydrateren, maar ook afkoelen. Groenten en fruit als komkommer, watermeloen en selderij zitten vol vocht en elektrolyten. Koelende kruiden als munt of citroenmelisse kunnen de hitte verminderen. En dranken zoals hibiscusthee of kokoswater werken verfrissend zonder het lichaam te belasten.

Toch grijpen we vaak naar wat we kennen: een biertje, een ijsje – terwijl ons lichaam eigenlijk om iets anders vraagt. Verandering begint met bewustwording, en vraagt ook om verleiding.

Daarom ontwikkelden we een eerste Cooling Down-oefening: klimaatdrankjes die verfrissen én inspireren, met ingrediënten als komkommer, yoghurt, hibiscus, rozen en munt. Speciaal voor de zomer, tijd voor de cooling down. Klaar om te proeven?

Cooling Down hibiscusdrank

Hibiscusthee heeft verkoelende eigenschappen en helpt de lichaamstemperatuur te reguleren. Serveer deze thee lekker koud voor een verfrissend effect.

Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Porties: 8 (ca. 2 liter)

Ingrediënten:

  • 2 liter water, verdeeld
  • 150–200 g suiker (naar smaak)
  • 25 g gedroogde hibiscusbloemen
  • ½ kaneelstokje (optioneel)
  • Enkele dunne plakjes verse gember (optioneel)
  • Sap van limoen, naar smaak (optioneel)
  • Schijfje citroen, ter garnering

Bereidingswijze:

  1. Siroop maken: Breng 1 liter water samen met de suiker aan de kook in een middelgrote pan. Voeg kaneel, gember toe als je die gebruikt. Roer tot de suiker volledig is opgelost.
  2. Laat trekken: Haal van het vuur en roer de hibiscusbloemen erdoor. Dek af en laat 20 minuten trekken.
  3. Zeef: Giet het mengsel door een fijne zeef in een karaf en verwijder de bloemen en eventuele specerijen.
  4. Verdun en koel: Voeg de resterende liter water toe. Voor een bruisende variant voeg mineraalwater toe.
  5. Serveer: Voeg eventueel citroensap toe en serveer met ijs en een schijfje citroen.

 

Cooling Down rozensiroopdrank

Rozensiroop staat bekend om de verkoelende werking. Voeg melk toe voor extra hydratatie en een zachte, verfrissende smaak.

Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Afkoelen: 1 uur
Portie: ca. 700 ml

Ingrediënten:

  • 60 g verse, eetbare (onbespoten) rozenblaadjes
  • 500 ml water
  • 400 g kristalsuiker
  • 1 el citroensap
  • ½ el rozenwater (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiden: Spoel verse rozenblaadjes 10 minuten in koud water om beestjes te verwijderen, en giet af.
  2. Zachtjes koken: Doe de rozen, water en suiker in een middelgrote pan. Verwarm op laag vuur en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Niet laten koken.
  3. Afwerken: Haal van het vuur en roer het citroensap.
  4. Afkoelen en zeven: Laat een uur afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef daarna in een fles of pot.
  5. Verfijnen: Proef de siroop. Voeg eventueel het rozenwater toe als je meer aroma wenst.
  6. Bewaren: Afgedekt in de koelkast bewaren.

 

Cooling Down komkommer-muntdrank

Komkommer hydrateert en munt zorgt met menthol voor een natuurlijk verkoelend gevoel. Samen vormen ze een heerlijk fris drankje voor warme dagen.

Voorbereiding: 15 minuten                                                                                                                                                                                                                                                                              Porties: 4 (ca. 1 liter)

Ingrediënten:

  • 450 g komkommer (ca. 2 grote), grof gehakt, mag met schil
  • 120 ml vers limoensap (van ongeveer 500 g limoenen)
  • 25 g verse muntblaadjes (een  handvol)
  • 100 g suiker
  • 300 ml koud water
  • IJsblokjes, takjes munt en limoenschijfjes om te serveren

Bereidingswijze:

  1. Mengen: Doe alle ingrediënten in een blender of mengkom en voeg water en blender het mengsel glad..
  2. Zeven: Giet het mengsel door een fijne zeef in een kom of kan. Gebruik een spatel om zoveel mogelijk sap eruit te persen.
  3. Serveren: Vul een kan met ijs, voeg het sap toe en garneer met munt en limoen.
Naar boven