06.05.20

Graanworkshop 19 juli

Wist je dat van Achterhoekse granen pannenkoeken en ambachtelijk brood wordt gebakken, maar ook bier wordt gebrouwen? Graan is een van de meest veelzijdige producten en heeft een belangrijke plaats in in de Achterhoekse historie. Denk maar aan de bekende molen De Vier Winden in Vragender, die al meer dan 150 jaar graan maalt en verhandelt.

In deze workshop proeven we verschillende soorten granen zoals emmer, spelt, tarwe, haver, gerst en rogge. Ook onderzoeken we de processen die voorafgaan aan het brouwen van bier. Het gisten en fermenteren van graan komen onder andere aan de orde

Deze Farm Food Family workshop rondom de familie van de Poaceae vindt plaats op 19 juli 2020, van 13.15 tot 17.00 uur bij Molen De Vier Winden (Winterswijkseweg 14, Vragender).

Kosten: €25,-
Meer informatie en tickets op www.farmfoodfamily.nl

Ruim 25 deelnemers trokken zondag 19 juli naar het zonovergoten Vragender voor een workshop over de familie Poaceae (graan). In en rond de prachtige molen De Vier Winden, die al meer dan 150 jaar dienst doet, gingen ze aan de slag. Na de ontvangst, met geroosterde granenthee en een volkoren poffertje, nam molenaar George Pijnappel de deelnemers mee voor een rondleiding en liet hij zien wat er allemaal achter die prachtige wieken verborgen gaat.

Topbakker Hans Som gaf vervolgens een workshop waarin de deelnemers leerden over moederdeeg en wat er voor nodig is om daar brood van te maken. Tijdens de Pocaceae-expo kregen de deelnemers allerlei verschillende soorten granen te zien. Tot slot vertelde graanteler Jan Steverink over bijzondere, oude graansoorten en het proces van zaaien tot de oogst. We eindigden met een brainstorm, onder het genot van een Achterhoeks biertje, waarin herinneringen gerelateerd aan graan én innovatieve ideeën voor de toekomst met elkaar werden gedeeld. Veel deelnemers gingen ook nog thuis aan de slag en bakten de allermooiste broden. Kortom: een prachtige middag in Vragender, dank aan alle sprekers en deelnemers!

Meer lezen over het project Farm Food Family.

Naar boven