Hoe duurzaam is de vormgeving van ons voedsel?
 
Een lezing, proeverij en paneldiscussie voor Temporary Stedelijk. Wat beïnvloedt de vorm(geving) van voedsel? Hoe werkt dit verspilling in de hand? Kan een ontwerper bijdragen aan verandering? De eetbare installatie Mooi van Nature vormde een schrijnend contrast met de regelgeving binnen de voedselindustrie. Een confrontatie met gedachteloos consumeren.
Opdrachtgever: Stedelijk Museum, 2010

Cradle to Cradle menu maar dan lekker!
 
Voor het VMT Food Event met als gast Michael Braungart, ontwikkelde Katja een menu uit rest-stromen. Retourbroden werden gebakken als reuze croutons en ver- werkt tot een enorme broodtafel. Overgebleven beschuiten, pitten en fruitschillen werden ver-werkt in eetbare tafel- kleden. Samen met verse ingrediënten vormden de reststromen een verras- send diner.
Opdrachtgever: VMT Food Event. 2008

Is mooi ook lekker?
 
Een proeverij voor het Nederlands Instituut voor Design en Mode, Premsela. Na een lezing van psycho-loog Nancy Etcoff over de universele zoektocht naar schoonheid, presenteerde Mooi van Nature regulier voedsel uit de supermarkt tegenover ‘imperfect’ eten, zoals biologische appels met een vergroeiing, te dunne of te dikke asperges.
Opdrachtgever Premsela, 2010

Groeten uit de zee
 
Een Zeegroenten-installatie in het Stedelijk Museum presenteerde een andere kijk op groenten. Want waarom eten we wel groenten van het land, maar bijna niet uit de zee? Er zijn wel honderden soorten zeewier, sommige met een lengte van wel 35 meter. Tijdens de avond konden de gasten verschil-lende verse zeewieren ontdekken en proeven!
Opdrachtgever: Stedelijk Museum, 2010.

Zo dineren we in 2039
 
Siemens Mobility vroeg Mooi van Nature om een visie op eten en drinken in 2039. Mooi van Nature nam de gasten mee naar de na-tuur. Met naamblaadjes in plaats van naamkaartjes. Met tafelkleden gemaakt van planten. Met borden van verse kiemen. En op het menu natuurlijk een enorme diversiteit aan groenten en fruit. Decoratie: resten door-geschoten uien, aardperen en aardappelen.
Opdrachtgever: Siemens, 2009.

Katja voor Castello
 
Het bereiden van kaas is vakmanschap en hiermee een van de oudste bereidingsmethode van ons voedsel. Voor Castello uit Denemarken heeft Katja drie performances gecreëerd in de Castello Pop-up store in den Haag. De drie thema’s die ze heeft uitgewerkt waren City Scape, Piercing (kaas wordt werkelijk gepierced!) en Cutting. Opdrachtgever: MRY New York, Castello 2013
 
Piercing (film)


Proeverij rondom het huishouden
 
Katja Gruijters opende de expositie ‘het Huishoud- paradijs’ en organiseerde een bijpassende proeverij. Wist je dat je eieren bij warm weer goed kunt bewaren in zout? Dat je druiven langer kunt bewaren wanneer je het uiteinde van de tak afdicht met lak of was? Mooi van Nature vertaalde deze feiten naar een inspirerende proeverij, met volop smakelijke gesprekstof.
Opdrachtgever: Nemo, 2010.

Natuurlijk en duurzaam dineren

Honderden congresgangers van vakblad VMT Foodevent kregen een diner geserveerd met bijzondere ‘natuurlijke’ ingrediënten, zoals twee benige wortelrollade en gesmoord damhert (overschot van de Veluwe). Ook de romige portobello soep, o.a. gemaakt van restjes chocolade van het dessert, liet gasten op een smakelijke wijze stilstaan bij het thema verspilling.
Opdrachtgever VMT, 2010

Kant, maar dan anders
 
De expositie Ander Kant in het Boijmans Van Beuningen toonde Katja’s betonnen kanttegels. De expositie opende met een high tea met 60 eetbare kanttegels van chocolade, suikerwerk, zandgebak en biscuitdeeg. Bestek: een officiële beeldhouw-set!
Opdrachtgever: Museum Boijmans Van Beuningen.

Wat is de smaak van groen of paars?
 
Tijdens een menu t.g.v. een nieuwe design-tak gingen gasten op verkenning. Gemalen, groene pistachenoten. Paarse truffelaardappelen. Verse, rode cranberry's. Er ontstonden prachtige kleurenlijnen, van hartig naar zoet. Het Pantone Colour Menu is vastgelegd door programma Tegenlicht. (VPRO).
Opdrachtgever: Hospitality Consultancy 2008.

  •  

Pantone colour menu (film)
 

Proef het eetbare landschap
 
Een bijzonder buffet, inclusief lunch, tijdens de Design Management Europe Award. Katja kroop in de rol van archi-
tect, New York was haar inspiratiebron. Resultaat was een eetbare skyline van 20 meter. Gasten konden zelf smaken samenstellen en ontdek-
ken. Het bijzondere menu zorgde voor volop inter-actie.
Opdrachtgever: EDC.