Dienbladeren voor Rijnstate Ziekenhuis
 
Van een mooi bord wordt goed gegeten. Voor het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem ontwierp Katja Gruijters samen met ontwerper Fons Broess een biologisch afbreek-
baar servies: de Dien-
bladeren. Het nieuwe servies bestaat uit drie duurzame elementen zonder dienblad. Het servies is gemaakt van suikerrietafval. De vorm-
geving is geïnspireerd op de natuurlijke omgeving van ziekenhuis Rijnstate en de levenscyclus van het composteerbare suikerrietblad. 

Eten uit de zee
 
Zeewier is het ingrediënt van de toekomst. Een kleine zeewierproducent vroeg zich af: ‘Hoe kan ik mijn product toegankelijk maken voor een breder publiek?’ Studio Katja Gruijters deed onderzoek en ontdekte dat zeewier een prima vleesvanger is. Ze koos ‘versheid’ als centraal thema in de communicatie. Er ont- stond een nieuwe, frisse en eigentijdse productlijn.
Opdrachtgever: Libra Export, 2011.

De mooiste paaseieren
 
Chocoladefabrikant Italo Suisse vroeg Katja om Fair Trade paaseieren te ontwikkelen met diverse structuren. Katja zette een aantal structuurricht-ingen uit. Haar ideeën werden met veel enthou-siasme ontvangen. Niet 1 maar 2 ontwerpen gingen uiteindelijk in productie: dots & lace zijn in april 2011 geïntrodu-ceerd in een grote Engel-se supermarkt keten.
Opdrachtgever: Italo Suisse, 2010 (Belgie).

Bloemen om op te eten!
 
Waarom zetten we bloemen op tafel terwijl we meer dan 500 soorten bloemen kunnen eten? In andere culturen is het eten van bloemen nor-
maal: van viooltjesijs in Frankrijk tot chrysant-
enthee uit China. Sweet velvet is een collectie bloemensnoepjes in drie varianten: rozenblaadjes, viooltjes en lavendel-
knopjes.
Initiator Katja Gruijters, 2007.

Wil je een stukje kant: melk, wit of puur?
 
Handmatig geprodu-
ceerde, kanten chocola-detegels vertalen naar een industrieel product. En dat in een maand tijd! Het lukte! Ander Kant is in 2006 verkocht bij de Bijenkorf, Le Bon Marche (Parijs), Museum of Arts & Design (New York). In dat jaar volgde ook een nominatie voor de Nederlandse Design-prijzen.
Initiator: Katja Gruijters, 2006.
 
Ander Kant (film)


Let's wrap!
 
Katja Gruijters bedacht het ‘wrappen’ voor Honig. Ze onderzocht de betek-enis van wrappen. Wordt het een puntwrap? Ga je ook rollen met de ver-pakking? Samen met Honig realiseerde Katja de World Wide Wrap. In 2001 won het product World Wide Wrap de ‘Jaarprijs voor Goede voeding’.
Opdrachtgever: Honig, 2001.

Mr. Lilium voor mannen
 
Maak kennis met Mr. Lilium, een natuurlijke en exclusieve scheerzeep voor mannen, met de verzorgende eigenschappen van de lelie. Als in de oudheid bereidde men oliën en zalven met de bloemblaadjes van de witte Madonno lelie, die van nature een helende en desinfecterende werking heeft. Volgens ontwerpster Katja Gruijters en kweker Gerben Ravensberger van Lilies of Life is het de perfecte basis voor een scheerzeep voor mannen. 


Beton kanttegels: niet eetbaar wel mooi
 
De expositie Ander Kant in het Boijmans Van Beuningen toonde Katja’s betonnen kanttegels. De tegels komen voort uit een materiaalexperiment aan The Design Academy. Wat gebeurt er wanneer je kant dikte geeft? Wat gebeurt er wanneer je het in een tegenstrijdig materiaal giet als beton?
Inititator: Katja Gruijters, 1998.

Wel eens een buitenaards koekje geproefd?
 
Katja Gruijters kreeg de vraag om een koekje te ontwikkelen wat op een originele manier kon worden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst. Waarom ligt het koekje bij de koffie altijd op een schoteltje? Gruijters ont-
wikkelde het Saturnus koekje: het hangt als een ring op het oortje van het kopje.
Opdrachtgever: Hospitality Consultancy, 2008.

Snoepjes met tuinkers?
 
‘Doe iets bijzonders met tuinkers’. Een dagje experimenteren en een hele serie nieuwe snoep-jes was geboren: vers-gemaakte marshmallow, chocolade & verse tuin-kers, gepresenteerd in een prachtig geïllustreer-de verpakking.
Opdrachtgever: Tjakina Wildeboer, 2007.


Wat doe je met overgebleven koekjes?
 
Onder de vlag van Droog Design Value for Money ontwikkelde Katja een interessant product: Leftover Cookies. Duizen-den leftover paaseitjes uit de supermarkt werden omgetoverd tot koekjes. De limited edition Left-over Cookies met mar-mereffecten in de sma-ken tijm, cranberry en gember waren te proeven tijdens de Salone del Mobile in Milaan.
Opdrachtgever: Droog Design, 2005.

 

Een eetbaar bord
 
Een concept voor een lopend buffet tijdens de ‘Dag van het ontwerp’. Katja zocht een nieuwe manier van eten, die bovendien voor interactie zou zorgen. Haar idee was een broodbord in de vorm van een palet. Het eetbare bord resulteerde in een walking diner met veel dynamiek tussen de gasten. Interessant was ook, om te zien hoe ver-schillend mensen reager-en op een eetbaar bord.
Opdrachtgever: Designlink, 2003.

De geheime keuken van Bolletje
 
‘Hoe kun je een sterk icoon als beschuit op-nieuw in de markt zetten? Hoe kun je inspelen op consumententrends en aansluiten op nieuwe momenten?’ Katja ging terug naar de oorsprong en onderzocht ‘beschuit-rituelen’. Ook mocht zij experimenteren met het geheime Bolletjes be-schuitdeeg. Resultaat: een reeks eigentijdse beschuit concepten.
Opdrachtgever: Bolletje, 2007.

Broodtas
 
Waarom heeft brood nog vaak een traditionele vorm? Terwijl brood zoveel mogelijkheden biedt voor onderweg. In Marokko bestaat het al decennia: broden met een gat. Ze hangen in grote hoeveelheden aan een fietsstuur. De broodtas van Katja Gruijters is de eerste ‘ergonomische’ sandwich. Ideaal voor aan het fietsstuur of onderweg.
Initiator: Katja Gruijters, 2001.

Pluk een snoepje!
 
‘Ontwikkel een aantal volwassenen smaak-richtingen en zorg voor haalbare productiemoge-lijkheden.’ Katja onder-
zocht smaken, texturen, kleuren en geuren en ontwikkelde snoepcon-cepten geïnspireerd op de natuur. Resultaat: Pluk-
bare snoepjes met na-tuurlijke smaken en koffieboon-vormige Koffiemaatjes.
Opdrachtgever: zoetwarenfabrikant, 2002.