Katja Gruijters is food designer van het eerste uur. Al tijdens haar studie aan de Design academy was eten voor haar de manier om beeldend mee te communiceren. Ruim 15 jaar later kan Katja zich expert in het vak noemen en heeft ze tal van foodconcepten uitgewerkt voor bedrijven in de voedsel industrie, retail, en food service. Dankzij haar netwerk van creatieve experts realiseert Katja allerlei projecten, van klein tot groot.Winter Anti Depression Show (WADS)
20 januari
 

Foto: Gert Jan van Rooij
Wist je dat vele onder ons leiden aan een winterdepressie? Moeheid, weinig energie, somberheid, een grote behoefte aan slaap, gewichtstoename door een toegenomen behoefte aan calorierijk voedsel, zijn enkele kenmerkende symptomen van een winterdepressie of winterdip. Durven we erover te praten en wat doet de zorgsector voor ons behalve pillen en therapie voorschrijven? Een team van kunstenaars en ontwerpers zetten Marres in een sanatorium van half januari tot half maart .
Chris Kabel ( licht),  Alexander Gualtherie ( geur ), Katja Gruijters (voedsel), Ludmilla Rodriquez ( beweging) en Monobanda (interactiviteit ) zullen gezamenlijk een reeks van kamers waar groepen bezoekers worden begeleid door een reeks van zintuiglijke ervaringen.

Winter Anti Depression Show,  Marres Centre for contemporary art, Maastricht, Opening 18 Januari


Cutting voor Castello
20 december
 
Foto: Jonas De Witte
 
Het maken van kaas is zowel een kunst als een wetenschap.
De manier waarop een kaas wordt gesneden hangt grotendeels af van zijn vorm, textuur en grootte. Voor de laatste serie voor Castello hebben we de kunst van het kaassnijden vertaald door een stap terug te maken naar de oorspronkelijke kaasvorm.
Weet u hoeveel punten er uit één wiel gaan bijvoorbeeld?
Bijzondere combinaties ontstaan door enkele stukken van de kaas te vervangen door smakelijke, kleurrijke, grafische ingredienten, dit wordt tellen, observeren, proeven en genieten.


Piercing voor Castello
27 November
 
Foto: Jonas De Witte

Het bereiden van kaas is vakmanschap en hiermee een van de oudste bereidingsmethode van ons voedsel. Weet je hoe de prachtige (blauwe) aderen in de Castello kazen terecht komen? Een groot deel van de Castello kazen worden letterlijk gepierced. Met metalen staafjes worden de kazen doorboord en specifieke schimmels aangebracht. Een prachtige proces waarbij de schimmels op natuurlijke wijze tot aderen uitgroeien. Alle vier de kaassoorten maken gebruik van de schimmel ‘Penicillium Roqueforti’ met ieder een eigenzinnige toepassing. Ontdek, observeer, selecteer en proef hoe de prachtige aders langzaam tot een heerlijk kaas uitgroeien. De gepiercde kaas is geïnspireerd door het schilderwerk van de Spaanse kunstenaar Joan Miro.

De volgende performance geïnspireerd op het thema Cutting is gepland op 13 december.
Locatie: Castello pop up-store New Babylon Den Haag
#ArtYouCanEat
 

City Scape voor Castello
19 november
 
Foto your little blackbook

Recentelijk heeft Katja Gruijters een City Scape gecreerd met Castello kazen, geïnspireerd op het schilderij van Piet Mondriaan, Broadway Boogie Woogie. Katja heeft de kazen onderverdeeld, uitgevoerd, opgebouwd en gestapeld vanuit diversiteit verscheidenheid en textuur. In combinatie met verassende andere ingredienten werd het een absolute ontdekking naar nieuwe smaaksensaties. Het karakter van City Scape veranderde s’avonds van sfeer en locatie en werd afgebroken en opgegeten.

De volgende performances geïnspireerd op de thema's Piercing en Cutting zijn gepland op 22 november en 13 december.
Locatie: Castello pop up-store New Babylon Den Haag 

#ArtYouCanEat


Food Design naar Nieuw Zeeland
19 November
 
 
Op uitnodiging van Massey University, de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden en Designers Instituut van Nieuw-Zeeland heeft Katja een serie lezingen en seminars gegeven over hoe food design een toegevoegde waarde kan hebben voor de food industrie.


Inspiratie uit Shanghai
19 November
 
 
Katja Gruijters werd onlangs uitgenodigd door Dutch Design Workspace in Shanghai om een lezing te geven en gasten te introduceren in de wondere wereld van food design. Shanghai is een inspirerende stad als het gaat om food en Katja gebruikte haar tijd om te werken aan een trend rapport.
 


MºBA Food Design door Katja Gruijters
19 juni
 
 
Eten verbindt mensen met elkaar. MºBA heeft daarom fooddesigner Katja Gruijters gevraagd een product te ontwikkelen met als doel de biënnale met de stad te verbinden. Daarbij was het thema fetisjisme uitgangspunt.

Katja Gruijters: 'Wat betekent fetisjisme in relatie tot eten? Ik heb onderzoek gedaan naar aphrodiserende smaken en de effecten ervan. Na veel inspirerende experimenten heb ik gekozen voor iets kleins, de knoop, een eetbaar detail' .

Het eetbaar knoopje, een lust voor het oog, smaak tot in detail. Geniet van de aphrodiserende smaken chili, amandel, munt, gember en pure chocolade met bladgoud. De knoop als icoon, een obsessie voor detail vertaald naar een MºBA Icoon.

Het chocoladeknoopje verschijnt ook op een exclusief amandelcakeje dat  in verschillende horecagelegenheden en winkels verkrijgbaar is.

Katja Gruijters voor MºBA, i.s.m. Chocolaterie Mousset en Banketbakkerij van Asselt

fotografie: Jonas de Witte
 


Food Pilot Designacademy Eindhoven "Restaurant of the future"
27-05-2013
 
 
Katja Gruijters en Simone De Waart ontwikkelen op dit moment een Food Pilot voor studenten van de design Academy met thema "Restaurant of the future. Tijdens de kick-of werd door gasten als Mac Van Dinther (o.a restaurant recensist Volkskrant) en food trendwatcher Marjan Ippel het thema onderstreept en uitgediept. Afgelopen week hebben de studenten een tweedaagse workshop achter de rug waar ze geinspireerd experimenten hebben uitgevoerd in de Zbar. Hoofdgast was Sergio Herman de topchef uit Sluis. Hij heeft de studenten uitgedaagd om werkelijk een dag met hem mee te draaien om zo te ervaren hoe het er in een drie michelin sterren restaurant aan toe gaat! Ondertussen woed er tussen de studenten een foodbattle want wie mag er af mag reizen naar Sergio.
 


Nederlands Bakkerij Centrum
27-05-2013
 
 
Voor het Nederlands Bakkerij Centrum ontwikkele Katja Gruijters vijf workshops over verbinden, de uitkomst hiervan wordt verwerkt in een vernieuwend concept met als doel een evenement voor de ambachtelijke bakkersbranche. Wordt vervolgd.......
 


VMT & Katja Gruijters, de rol van design en innovatie
9 april 2013
 
 
Welke waarde kan ‘design’ toevoegen om tot een succesvolle innovatie te komen?

De bijeenkomst ‘Het innovatieproces’, die VMT in nauwe samenwerking met Food Designer Katja Gruijters organiseert, reikt inspirerende handvatten aan voor innovatie. Centraal staat de vraag hoe te innoveren op zo’n manier dat er aansluiting wordt gevonden bij consument en retail. Welke probleemoplossende rol is weggelegd voor de productontwikkelaar, verpakkingsspecialist, marketeer of andere disciplines bij merkartikel- of private label-fabrikant?

Katja Gruijters, Food Designer,
Marcel Verkaik, verpakkingsontwerper FLEX/the Innovationlab
Marlous Bertens, innovatiemanager  Vers Albert Heijn
Rob van Haren, directeur Kiemkracht (en o.a bekend van de vegetarische slager)


Datum: Donderdag 6 juni 2013
Locatie De Glazen Ruimte, Straatweg 1B, 3604 BA Maarssen


Lees hier het programma
 


Doe mee met een workshop van Katja in Boisbuchet (fr)

29 maart 2013
 
 
In samenwerking met het Centre Georges Pompidou en Vitra Design Museum, worden gedurende de zomermaanden een serie workshops aangeboden onder leiding van internationaal erkende kunstenaars, ontwerpers en architecten.

Katja Gruijters is uitgenodigd om een "Nature inspired food" workshop te geven van 14 juli-20 juli 2013.

Grijp je kans om mee te doen en neem hier een kijkje 


Food / Fashion icoon van Katja voor de Mode Biennale Arnhem
18 maart 2013
 
 
 
‘Lidewij Edelkoort is een van ‘s werelds bekendste en meest vooraanstaande trend forecasters. Van 8 juni tot en met 21 juli 2013 is Lidewij Edelkoort de hoofdcurator voor M°BA. Voor dit grootste mode-evenement ter wereld koos zij het thema Fetishism in Fashion . ‘Fetisj kan je ver terug laten gaan naar wat ons gedrag bepaalt’. Bijvoorbeeld onze voorkeur voor het likken aan ijs. Vindt dat niet haar oorsprong in het contact als baby met de moederborst en moedermelk, zo vraagt Lidewij zich af.
 Wat is er intiemer dan eten, prikkelt de zintuigen en zit vol rituelen?
Daar sluit Katja Gruijters aan, zij studeerde als eerste food designer af bij Li op de Designacademy Eindhoven. Katja maakt vanuit de expositiethema’s een vertaling naar een eetbaar MºBA Icoon die smakelijk opduikt op verschillende plekken. Daarnaast staan er nog een aantal food/ fashion projecten van Katja op het menu waarover we later berichten
www.moba.nu
 


Food Minor Design Academy Eindhoven
18 maart 2013
 
 
Katja is gevraagd om de eerste foodminor binnen de Design academy Eindhoven mee te ontwikkelen. Food kent een rijk scala aan inspirerende invalshoeken voor studenten zoals experience, senses, massaconsumptie, vormgeving, industrie, duurzaamheid, ambacht, en sociale processen. Nog deze zomer wordt de eerste minor afgerond en gepresenteerd. Katja ontwikkelde eerder de studierichting food design aan de HAS Den Bosch en gaf daar ook een aantal jaren les. Afgelopen maand ronde Katja het thema “Breakfast” af met studenten van de Rietveld academie, ze was betrokken bij Food-lab voor ARTEZ Zwolle en geeft op 24 Mei een workshop op het Studium Generale van ARTEZ in Enschede in het kader van verduurzaming en het cyclusdenken.
 


Shape of taste Mart Museum, Italië
18 maart 2013
 
 
Mijn werk is een onderdeel van "THE SHAPE OF TASTE" in het Mart Museum, Museo di Arte Moderna e Contemporanea di Trento e Rovereto, Italy
Lees verder........
 


VMT congres met expert food designer Katja Gruijters
18 maart 2013
 
VMT is hét vakmedium voor foodprofessionals in de voedings-, genotmiddelen- en drankenindustrie in Nederland en België. VMT organiseert in samenwerking met expert food designer Katja Gruijters op 6 Juni een congres en workshop over het ideale innovatieproces, waarbij de nadruk ligt op de verbinding tussen fabrikant en retailer. Een actieve middag met inspirerende sprekers. In een volgende nieuwsbrief besteden we hier uitgebreid aandacht aan. Save the date! 6 Juni
Lokatie: De glazen ruimte van chef Ramon Beuk te Maarssen.
 


Smaakmaker!
18 maart 2013
 
 
De afgelopen tijd hebben we gewerkt voor een zeer smakelijke speler in de Food industrie. Inspirerend onderzoek en innovatieve eindresultaten. Een opdracht om de vingers bij af te likken. 
 


Say potato, say Agrico
08-11-2012
 
 
Voor Agrico presenteerde Katja een installatie rond twee nieuwe rassen Volare en Arizona. Uitgangspunt was te experimenteren vanuit een wetenschappelijke benadering. Onderzoek van schil, textuur, volume tot aan de kern.  De zogenaamd alledaagse pieper bracht heel wat smakelijke weetjes aan het licht.
 

Louise O. Fresco en Katja Gruijters "Proef de cyclus"
01-10-2012
 
 
Het 5 jarige SPUI25 (academisch cultureel centrum) gaf tijdens het lustrum een paar eminente personen carte blanche. Louise O. Fresco nodigt Katja Gruijters uit, voor een dialoog rondom kunst, ontwerp en wetenschap aan de hand van een voedselcyclus.

Prof. dr. ir. Louise O. Fresco, landbouw- en voedseldeskundige, is sinds 2006 als universiteitshoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief.  Voedsel en de vele verschillende manieren om daarmee om te gaan en naar te kijken blijft het centrale thema in haar wetenschappelijke denken en doen. Onlangs verscheen haar nieuwe boek "Hamburgers in het paradijs".

Voor Katja Gruijters is eten de materie waarmee zij beeldend communiceert. Als ontwerper laat zij mensen stilstaan bij allerlei aspecten van voedsel: herkomst, smaak, gewoonten. Daarmee probeert zij een positieve bijdrage te leveren aan onze eetcultuur. Tegelijkertijd streeft zij naar een groter bewustzijn van sociaal-maatschappelijke thema’s zoals biodiversiteit en duurzaamheid.
Carte Blanche: Louise O. Fresco maandag 1 October 
Spui25 http://www.spui25.nl/ Amsterdam. 
 


Nederlandse Ambassade Madrid
30-10-2012
 

De Nederlandse ambassade in Madrid heeft Katja uitgenodigd om een food-performance te bedenken met Nederlands groente en fruit tijdens de internationale groente en fruitbeurs ‘Fruit Attraction’. De Nederlandse tuinbouw staat garant voor innovatieve, veilige, duurzame en verse producten. Tijdens een interactieve performance en optocht “Mas con Menos” (meer voor minder) heeft Katja gewezen op kwaliteit, smaak vorm en vindingrijkheid. Waar een klein land groots in is!


100 jaar Nederlandse vereniging van huisvrouwen
21-09-2012
 

 
Op 10 oktober werd het 100 jarig bestaan van het NVVH-vrouwennetwerk gevierd met honderden vrouwen in het Beatrixtheater Utrecht. Als thema is gekozen voor “ Duurzaam denken en doen”. Jan Terlouw sprak over verduurzaming en Katja gaf een lezing te geven over voedselverspilling. "Een lezing geven voor een zaal met 900 vrouwen die zoveel van onze eet cultuur weten was voor mij een bron van inspiratie."
 


Second Sight oktober nummer – Infinity

21-09-2012
 
Op 24 oktober komt het nieuwe nummer van Second Sight 'Infinity' uit. Katja schrijft wederom een inspirerend artikel over cyclus denken.
 

Summer workshop, Boisbuchet
14-08-2012
 
 
Een video over food design workshop Zero Waste o.l.v. Katja Gruijters.
Have a date with nature
 

Workshop Premsela’s Els van der Plas
04-06-2012
 
 
We hebben vorige week een zeer gezellig feestje gevierd op de studio om Els van der Plas uit te zwaaien als directeur van Premsela. Maar liefst 25 gasten waren aanwezig op deze stralende avond met een workshop en lekker eten en drinken.
Met grote concentratie werden prachtige groentes ontleed met scalpels, van de zaden ontdaan, herbedacht en nieuwe functies toebedeeld. Een secuur werkje die werd afgewisseld met een smakelijke soep bereidt in diverse hooikisten. Het dessert was een installatie van hang op waar lekker zelf van alles toegevoegd kon worden. Er werd nog lang nagekletst op deze feestelijke warme zomeravond.
 

Boek nu Katja Gruijters via Speakers Academy® en Second sight
14-06-2012
 
'Bringing Knowledge To The World' geldt als mission statement voor Speakers Academy®. Zij verzorgen de boekingen van prominente wetenschappers, politici, kunstenaars, (oud-)sporters, journalisten en topmanagers uit het bedrijfsleven. Katja is inzetbaar in de volgende categorieën: Food Design, Innovatie, Trends, Verduurzaming, Voedselverspilling en Kleur. Meer info

Trend platform Second Sight
Katja schreef voor het komende Second Sight magazine een interessante visie op het onderwerp "verbinden". Zelf is ze ook verbonden aan Second Sight als visionair spreker vanuit het onderwerp Food! Second Sight is een platform voor trends en trend forecasting. Met magazines, blog, database, bijeenkomsten, events en de Trend Academy geven ze inzicht in de belangrijkste trends en ontwikkelingen én bieden ze inspiratie. Meer info
 

Smaak explosies in een pop-up restaurant
08-06-2012
 
We hebben een nieuwe film toegevoegd aan de website Mooi van Nature. Nieuwsgierig? Neem een kijkje en klik hier
 

Groente hoeft niet perfect te zijn
04-06-2012
 
Nieuwsgierig naar interview in magazine One World met het project Mooi van Nature? Lees hier
 

Nieuwe productie Sweet velvet
29-05-2012
 
 
Waarom zetten we bloemen op tafel terwijl we meer dan 500 soorten bloemen kunnen eten? In andere culturen is het eten van bloemen normaal: van viooltjesijs in Frankrijk tot chrysantenthee uit China. Sweet velvet is een collectie bloemensnoepjes in drie varianten: rozenblaadjes, viooltjes en lavendelknopjes.

Op het moment werken we aan een nieuwe collectie bloemensnoepjes Sweet Velvet. We komen er snel op terug wanneer ze klaar zijn om te eten en van te genieten.
 

AVRO Kunstuur portal - Food Design
15-05-2010

 
Een interview met o.a. Katja Gruijters door Avro Kunstuur portal: Food Design (2010) is aan de website toegevoegd. De vorm van koekjes, van pasta's, van chips, zelfs de vorm van het brood dat we eten, alles is bedacht en ontworpen door designers. Fooddesigners zetten ons aan het nadenken over ons eten en onze eetgewoontes. Katja Gruijters laat haar visie zien op food design.
 

Wat is de smaak van groen of paars?
04-05-2012
 
 
Een nieuw project met film is aan de website toegevoegd, het Pantone colour menu. Tijdens het menu t.g.v. een nieuwe design-tak gingen gasten op verkenning. Gemalen, groene pistachenoten. Paarse truffelaardappelen. Verse, rode cranberry's. Er ontstonden prachtige kleurenlijnen, van hartig naar zoet. Het Pantone Colour Menu is vastgelegd door programma Tegenlicht. (VPRO). Opdrachtgever: Hospitality Consultancy 2008.
 

Katja Gruijters voor 'De Natuurhoeve'
24-04-2012
 


Op de Natuurhoeve in Benschop, een klein dorpje in het Groene Hart, maken ze de lekkerste zuivelproducten en vinden ze het tevens belangrijk dat ze als bedrijf de juiste zorg besteden aan product, mens, dier en natuur. Binnen het programma ‘Duurzame Weidezuivel’ zetten ze samen met de boeren goede stappen richting een betere leefomgeving voor mens en koe. Op 20 april werd het duurzaamheidsprogramma en een nieuwe productlijn van de Natuurhoeve op een inspirerende manier geintroduceerd. Katja Gruijters werd uitgenodigd om haar visie te geven over de thema’s smaak en duurzaamheid, ze toonde tevens een smakelijk experiment wat inzoomt op deze thema’s, en waar je je vingers bij af likt….


Insectenkookboek
06-04-2012
 
Het kweken van insecten blijkt veel duurzamer dan de productie van vlees. In Nederland en België kun je inmiddels sprinkhanen, meelwormen en buffalowormen voor culinair gebruik kopen. Het nieuwe insectenkookboek (Uitgeverij Atlas-Contact) verschijnt op 17 April en bevat naast heerlijke recepten ook tal van wetenswaardigheden en interviews met topkoks, kwekers en voedingsdeskundigen. Het vertelt waar je insecten kunt kopen, of je ze allemáál kunt eten, en hoe je ze bewaart en klaarmaakt.

Quote: Interview met Katja Gruijters voor Het Insectenkookboek :

In de Nederlandse cultuur zijn insecten nog een vreemde eend in de bijt. “Als ik jou nu een sprinkhaan geef, zeg je niet direct: 'oh, lekker'. Voordat je zo reageert, moet er nog heel wat gebeuren. De vooroordelen over insecten moeten de wereld, of in ieder geval de Westerse wereld, uitgewerkt worden. Hoewel de oude bekende garnalencocktail een klassieker is, vinden we een sprinkhanensalade weer raar.” Hoe zit dat? “Ik heb zelf al wat sprinkhanen achter de kiezen,” Katja Gruijters haalt haar schouders op. “In Thailand is het heel gewoon.” Hoe zorg je er voor dat wij in Nederland insecten net zo gewoon vinden als garnalen? Met andere woorden: Hoe maak je ze toegankelijk voor een breed publiek?
 
 

Food design inspiratie sessie
29-03-2012
 
 
FOOD DESIGN INSPIRATIE SESSIE – KATJA GRUIJTERS
Wat is de juiste richting voor uw bedrijf, welke markt liggen open en waar kunt u met uw product, merk of concept het beste op inspelen. Wat is de oorsprong van uw product, merk of dienst? Wat zijn de verhalen interessant voor uw bedrijf. Hoe kunt u daarbinnen uw positie versterken? Wat is gezond of duurzaam aan uw product? Gedurende een inspiratiesessie geeft Gruijters u feedback en inspiratie om samen nieuwe toekomstige richtingen en ideeen uit te zetten.

WAT IS HET PROGRAMMA?

Huiswerk
Van te voren wordt een huiswerk opdracht gegeven aan alle deelnemers.
Inspiratielezing
Een kijkje in de keuken van Katja Gruijters, ze vertelt over haar projecten, producten en visie over eten en drinken. Over hoe fooddesign kan helpen bij succesvolle conceptontwikkeling en innovatie met natuurlijk veel voorbeelden uit haar praktijk.
Lunch
Tijd voor een inspirerende en smakelijke lunch.
Inspiratie/trendtour
Katja neemt je langs de populairste eetstraat van Nederland. Tijdens de tour zal Katja haar kennis en expertise op het gebied van trends, design en eten en drinken inzetten. 
Concept brainstorm
De inspiratie wordt samengevat en vertaald gedurende een brainstorm om tot concrete eerste ideeen te komen. Deze worden in groepjes uitgewerkt en gepresenteerd.
Afsluiting
Alle gasten vertrekken naar huis met een aandenken aan een inspirerende sessie bij food designer Katja Gruijters!

Voor meer informatie en prijzen neem contact op met office(at)katjagruijters(dot)nl
 


Trend Vision Katja Gruijters
05-03-2012
 
 
Food Designer Katja Gruijters heeft een ijzersterke intuïtie als het gaat om eten en drinken. Zij was één van de eerste fooddesigners van Nederland, en zette daarmee de toon in een vakgebied dat nu enorm in opkomst is. Katja schudt wakker, signaleert en verkent de grenzen tussen eten, wetenschap, technologie, cultuur, natuur en design. Het vereist een gestructureerde en procesmatige aanpak om innovatie trajecten op koers te brengen en food-trends  te vertalen naar lange termijn concepten.  Door haar brede ervaring in het vak is dit precies waar Katja Gruijters zich onderscheidt.
Met TREND VISION heeft Katja een onderzoeksmethode bedacht die een fundament vormen voor haar invloedrijke lezingen en consultancies.
Voor meer informatie en prijzen klik hier 

QUOTE: “Meer dan tien jaar geleden zette Katja gruijters ‘fooddesigner’ op haar visitekaartje. Gruijters was de eerste die het woord gebruikt en fooddesign is inmiddels uitgegroeid tot een industrie.” ---------Matthea Westerduin (Volkskrant 2011)
 

Kanten ei onder Albert Heijn Excellent
02-03-2012
 
 
Chocoladefabrikant Italo Suisse vroeg in 2010 aan Katja om Fair Trade paaseieren te ontwikkelen met diverse structuren.
Haar ideeën werden met veel enthousiasme ontvangen. Het kanten ei ligt op dit moment in de Albert Heijn onder het label Excellent en werd al eerder uitgewerkt door een grote Engelse supermarkt keten.
Opdrachtgever: Italo Suisse, 2010 (Belgie).
 

Het belang van vooruitdenken
24-01-2012
 
Hoe leeft de mens in de toekomst? Onze eetgewoonten veranderen voortdurend. De consument is kritisch en wordt steeds bewuster dat hij eet en wat hij eet. Hij vraagt zich steeds vaker af waar zijn eten vandaan komt. Hij zit niet stil, toenemende mobiliteit heeft bijvoorbeeld ook gevolgen voor eetgewoonten. We willen veilig en duurzaam eten. Wat zijn de gevolgen voor product, merk, markt, technologie, service en uiteindelijk het bedrijf?
Belangrijk is om de markt af te tasten en vragen te stellen. Waarom eten we van een bord? Waarom hebben we vleesvervangende producten in de vorm van vlees? Wat is gezond of ongezond en wat is er tegenwoordig nog natuurlijk?

Katja Gruijters geeft 7 februari haar visie op eten en drinken binnen de foodservice markt in de vorm van een beeldende presentatie op het Nationaal Foodservice congres 2012. Van ambachtelijk – tot geïndustrialiseerd eten. Hoe kunnen trendrichtingen succesvol worden toegepast? Time for thought!
Andere sprekers zijn o.a. Paul Bringmann (La Place), Jan Huurderman (Servex) en Jan Willem Hilbron (HMSHost Schiphol Airport). Geïnteresseerd? Kijk dan op: www.foodservicecongres.nl
 

Workshop Natural Innovation 
17-02-2012
 
 
Katja Gruijters heeft een food design workshop georganiseerd voor het Ministerie 'Culture and Arts' van Singapore. Het evenement werd georganiseerd om locale ontwerpers kennis te laten maken met de nieuwe discipline. Katja Gruijters vroeg FLEX een bijdrage te leveren. Tijdens de
4-daagse workshop hebben de deelnemers acht nieuwe voedsel concepten ontwikkeld met als resultaat een succesvolle tentoonstelling van eetbare 'mock ups'. De deelnemers ontwikkelde een duurzame visie, experimenteerden met de vorm, smaak en textuur om het geheel te integreren van food, verpakking en communicatie naar een totaalconcept.
En wij hebben vooral veel geleerd van hun fantastische locale food cultuur! Fotografie: Marcel Verkaik


Lezing op ArtEZ
19-01-2012
 
Een lezing over food design door Katja Gruijters op ArtEZ in Zwolle. Katja Gruijters presenteerde haar projecten, producten voor het bedrijfsleven en haar eigen geinitieerde maatschapplijke project Mooi van Nature. Andere sprekers waren Frank Tjepkema, Marjan Ippel, Henri Roquas en Dakboerin. Het evenement werd georganiseerd door Ina Arends.


Eten uit de zee naar vakbeurs BIOVAK
16-01-2012
 
 
Zeewier is het ingrediënt van de toekomst. De nieuwe Atlantica productlijn met 17 verse zeewierproducten worden a.s. woensdag en donderdag op de biologisch vakbeurs BIOVAK '12 gepresenteerd. Studio Katja Gruijters ontwikkelde samen met de producent Libra de nieuwe productlijn. Proeven? Atlantica producten; verse tapenades, vinaigrette tot diverse zeewieren zijn verkijgbaar bij de natuurvoeding winkels.


Project 'Mooi van Nature' van start
1-11-2011
 
http://www.vmt.nl/project-mooi-van-nature-tegen-voedselverspilling.163971.lynkx
 

Warm feest met bijzondere mensen
28-10-2011
 
 
Dank je wel voor degene die bij mijn 10-jarig bestaan van Studio Katja Gruijters zijn geweest! Het was een inspirerende avond: de aftrap van Mooi van Nature, de lancering van twee nieuwe websites en mijn tien jarig bestaan. Genoeg redenen voor een goed feestje! Met een inspirerende rondleiding door de kas van Kwekerij Osdorp door Walter Abma, een beeldende presentatie met terug- en vooruitblik op mijn werkzaamheden, een proeverij, hooikisten met portobello soep en een pop-up tomaten restaurant. Tijdens de presentatie realiseerde ik me dat de mensen om me heen stonden, relaties zijn die ik de afgelopen tien jaar (of eerder) heb opgebouwd en veel voor me betekenen. Fijn dat jullie er waren en bedankt voor de mooie cadeaus.
Fotografie: Marieke Wijntjes
 Studio Katja Gruijters bestaat 10 jaar!
27-10-2011
 
Studio Katja Gruijters bestaat 10 jaar! Dat gaan we vieren met vrienden, familie, relaties én met twee nieuwe websites. Katja Gruijters lanceert deze maand een vernieuwde site voor de Studio, plus een site van haar nieuwe project ‘Mooi van nature’. Nieuw werk, spannende experimenten, de laatste ontwikkelingen, het is allemaal te zien en te beleven. Op deze nieuwe site, maar ook op www.mooivannature.com. Nieuwsgierig? Kijk snel verder!
 
 
 


Katja Gruijters - official website - All rights reserved 2011 ®